
Zahrada
Exotické krásky: V zimě doma, v létě venku
Je libo trochu exotiky? Následující rostliny ozdobí vaši terasu závanem jižních krajin, nejsou náročné a na zimu je zkrátka jednoduše přenesete dovnitř.
Avokádo
V posledních letech nabývá na popularitě nejen k jídlu, ale i k pěstování. Je to snadné, prostě jen vyberete pořádně zralý kus, užijete si ho třeba ve formě guacamole a pecku, pořádně očištěnou, opatříte třemi párátky po stranách a vložíte z půlky do vody do malé skleničky. Po nekonečně dlouhé době (cca 6 týdnů) pustí kořínky a pak již rychle následuje rostlinka. Ve chvíli, kdy má prvních pár lístků, patří do květináče s hutnou hlínou. Úplně malé rostlinky nechte doma, ale už další rok mohou v létě na terasu, mimo největší sluneční úpal. Nesnesou teploty pod 7°C. Zálivka musí být dostatečná, ale rostlina nesmí stát ve vodě. Avokádo lze tvarovat zaštipováním, dokonce i do podoby bonsaje, a je velmi krásné. Dozrání plodů je v našich podmínkách vzácné.

Tuhle exotiku si snadno vypěstujete z pecky, jen pozor na její správnou orientaci užší stranou nahoru. Zdroj: Pixabay
Kumquat
Jde o velmi lahodné ovoce, které na rozdíl od avokáda doma i v pohodě vypěstujete. A pak z něj můžete udělat třeba výrazný, pikantní džem nebo ho přidat k pečenému masu. Navíc vypadá dokonale dekorativně. Rostlinu koupíte na internetu. Jediným zádrhelem může být to, že v zimě potřebuje chladnější místnost, okolo 15°C. Pokud však máte například zimní zahradu či chladnější chodbu, máte vyhráno. V létě šup s nimi na terasu, mimo největší sluneční žár. V létě vyžaduje pravidelnou hojnou zálivku a hnojení.

Podlouhlé ovoce gurmáni přidávají k pečenému masu. Zdroj: Pixabay
Vavřín
Krásně voní, je symbolem vítězství a v kuchyni ho známe pod mnohem méně honosným názvem „bobkový list“. A při vaření se bez něj nelze obejít. Snadno však můžete mít svůj a v létě si užít jeho opojné vůně. Stačí mu běžný substrát pro pokojové rostliny i běžné hnojivo. Pravidelně zaléváme a od jara do podzimu pěstujeme venku, snese teploty až do 0°C, méně nikoliv.V zimě se snažíme mít ho na co nejchladnějším místě, ale na rozdíl od jiných rostlin vám přečká i zimování v místě, kde teplota atakuje 20°C. Takže pokud holdujete zdravému spaní při nižších teplotách, dejte ho do ložnice. Pokud chcete estetický stromek na kmínku, spodní výhonky zaštipujte a tvarujte vrchní větévky. Rostlinu zpočátku přivažte k opoře.

Bobkový list můžete snadno mít z vlastních zdroj. Zdroj: Pixabay
Olivovník
Vypěstovat si můžeme dokonce i symbol jižních krajů, olivovník. A to v květináči, ideálně jako bonsaj, k čemuž je mimořádně vhodný. Potřebuje lehčí písčitohlinitou půdu. Během vegetace zaléváme, v zimě silně omezíme. Dobře se mu bude zimovat v teplotách okolo 10-15°C, ale pro mnoho lidí, žijících v moderních novostavbách, je důležitý údaj, že zimování ve vytápěném suchém prostoru také snese. Pak samozřejmě musíme hlídat, aby nevyschl.

Olivovník, zdroj: Pixabay
Fotogalerie:
- Olivovníky jsou velmi dekorativní stromy,proto se z nich dobře tvarují bonsaje. Zdroj: pixabay
- Olivy vám v ČR nedozrají, ale rostlina je velmi dekorativní.Zdroj: Pixabay
- Vlastní olivovník vás přenese na jih. Zdroj: Pixabay
- Olivovník, zdroj: Pixabay
- Vavřín je poměrně odolný, vydrží vám venku až do 0°C . Zdroj: Pixabay
- Vavřín udržujte řezem. Zdroj: Pixabay
- Kumquat je lahodné ovoce. Zdroj: Pixabay
- Hodí se například do kompotů. džemů či k masu. Zdroj: Pixabay
- Kumquat, zdroj: Pixabay
- Avokádo snadno vypěstujete doma. Zdroj: Pixabay
- S peckou je avokádo velmi dekorativní. Zdroj: Pixabay
- Avokádo, zdroj: Pixabay
- Až se objeví na avokádu první lístky, rostlinu zasaďte do hlíny. Zdroj: Pixabay
- Plod avokáda bohužel v našich končinách většinou nedozraje. Zdroj: Pixabay
You must be logged in to post a comment Login