
Rady a tipy
Skladujte maso bez mrazáku a lednice. Vydrží vám klidně i půl roku
Naši předci neměli možnost maso skladovat v lednici nebo mrazáku, a přitom jim vydrželo klidně i několik měsíců a zásobovali se tak na horší časy. Zkuste maso skladovat tak, aby i vám vydrželo klidně i 6 měsíců a zachovalo si svou chuť.

Maso může vydržet i půl roku bez ledničky, nebo mrazáku.
Zdroj: Pixabay
Nezapomínejte na sůl
Sůl dokáže skvěle potraviny zakonzervovat a pokud maso nasolíte opravdu hodně, dokáže z něj vytáhnout vysoký podíl vody a tím pádem ho udrží dobré kondici. Dříve si například námořníci na loď brali zásoby masa a soli. Vyzkoušet můžete buďto velké množství klasické soli a a nebo si udělat silný solný nálev.
Pokud zvolíte solení klasickou solí, jedná se o tzv. suché solení. O mokrém solení mluvíme v souvislosti se solným nálevem. Na trhu koupíte i rychlosůl nebo takovou sůl, která je určena speciálně pro konzervování masa. Aby chuť při konzumaci byla ještě lepší, můžete přidat trochu třtinového cukru, nebo medu.
Z jakého materiálu vybrat dřez?
Maso vyuďte
Další možností, jak surovinu udržet v poživatelném stavu je ho nechat vyudit. Naše babičky a dědečkové možná ještě mají komíny, ve kterých lze udit. Vlastní udírnu si však můžete vyrobit, ale i zakoupit a vychutnat si tak nejen uzené maso. To má příjemné aroma a lze nechat zavěšené a podle potřeby pro něj kdykoliv sáhnout.

Uzené maso je oblíbené pro své aroma.
Zdroj: Pixabay
Sušené maso
Zejména dnes se sušené maso těší velké oblibě a není divu. A to protože neobsahuje žádné bakterie a lze ho tak bez složitého skladování konzumovat i po několika měsících. Potřebovat budete pouze elektrickou sušičku, nebo klasickou troubu. Vybrané kousky krájejte na tenké plátky a dávejte pozor, aby jednotlivé kusy neobsahovaly příliš tuku , který by proces sušení značně znemožňoval. Tenké plátky sušíme v sušičce na potraviny, nebo v troubě cca na 80 stupňů po dobu 4 – 5 hodin.

Sušte tenké plátky masa a užijte si jeho chuť i několik měsíců.
Zdroj: Pixabay
Můžete i zavařovat
Pokud doma shromáždíte hodně kousků a potřebujete je rychle zpracovat, můžete vyzkoušet proces zavařování. Musíte však dbát na to, aby maso, které zavařujete, bylo opravdu čerstvé. Pokud se rozhodnete zavařit maso, po datumu spotřeby, raději ho rovnou vyhoďte. Nechtěné bakterie by se mohly rychle šířit a maso by mohlo rázem ovlivnit naše zdraví.
Jakou dřezovou baterii vybrat?
K ruce si vezměte zavařovací sklenice, víčka, hrnec a teploměr. Sklenice nejprve vysterilizujte a následně nakrájejte maso na kusy a do sklenice napěchujte. Do sklenice přidejte trochu vody, sůl, zavíčkujte a zavařujte ve velkém hrnci na 100 stupňů cca 2 – 3 hodiny. Následně sklenice vyjměte a po 24 – 48 hodinách celý proces zopakujte ještě jednou.
Zdroj info: Co věděly už naše babičky, Řezníkovo tajemství, Dobru chuť vám všem

Jídlo zkuste zavařit, ale je potřeba dávat pozor na jeho kondici.
Zdroj: Pixabay
Fotogalerie:
- Zkusit můžete mokré, nebo suché solení masa. Zdroj: PIxabay
- Zdroj: PIxabay
- Sušte tenké plátky masa a užijte si jeho chuť i několik měsíců. Zdroj: PIxabay
- Uzené maso je oblíbené pro svoje aroma. Zdroj: PIxabay
- Zdroj: PIxabay
- Maso lze i zavařit, ale je potřeba dávat pozor na jeho kondici.
- S masem zacházejte opatrně. Zdroj: PIxabay
Variabilní pohovka vhodná i do menšího prostoru
You must be logged in to post a comment Login