Kuchyně

Zastavte plýtvání: Tipy na dlouhotrvající čerstvost nejen ovoce a zeleniny

Od   | 

Mít v kuchyni hromadu šťavnatého ovoce a křehké zeleniny, které dokážou vylepšit i obyčejnou večeři, je sen snad každého milovníka dobrého jídla. Jenže udržet všechny tyto dobroty v top kondici se někdy ukáže jako pěkný oříšek – zvlášť pokud si domů přineseme větší zásobu, než zvládneme rychle zpracovat. Nakonec tak můžeme skončit s hromádkou povadlých či plesnivých plodů, což je nejen škoda, ale také zbytečné plýtvání. Přitom existuje několik jednoduchých, ale účinných triků, díky nimž ovoce i zelenina vydrží čerstvé delší dobu.

Jak na citrusy, aby neoschly

Spousta lidí si bez citrusů vůbec nedovede představit ranní rituál – ať už jde o pár kapek citronu v čaji, nebo rychlou skleničku čerstvě vymačkaného pomerančového džusu. Vůně a chuť citronů či pomerančů umí rozjasnit den, jenže když je necháme válet na kuchyňské lince, zbytečně se vystavují riziku rychlého sesychání a tvorby plísně. To je velká škoda, protože tím ztrácejí nejen živiny, ale také svou typickou svěžest. Pokud chcete zabránit nechtěné ztrátě vlhkosti, zkuste vložit omyté citrusy do skleněné mísy s vodou a celou nádobu pak umístěte do lednice. Důležité je také nezapomenout vodu zhruba každé dva dny vyměnit. Tím zajistíte, že slupka zůstane pružná a ovoce si uchová svoji charakteristickou vůni i chuť po mnohem delší dobu.

Jemně ostrouhanou kůru z bio citronů nebo pomerančů můžete uchovat v mrazáku a použít ji do dezertů či dresinků. Stejně tak lze zmrazit i samotnou citrusovou šťávu v tvořítku na led a poté kostky využít při přípravě nápojů. Zdroj: Pexels

Avokádo: Jak ho nejlépe nechat uzrát a zabránit zhnědnutí

Avokádo je výživná pochoutka, která se hodí do sendvičů, salátů i jako základ pomazánek. Pokud si přinesete domů tvrdé, nedozrálé kousky, položte je do mísy spolu s jablky. Jablka totiž uvolňují etylen, což je plyn urychlující proces zrání. Tím se avokádo stane krémovějším a chuťově bohatším, aniž byste museli čekat příliš dlouho.

Když avokádo nakrojíte a nespotřebujete ho celé, doporučuje se ponechat v něm pecku, aby dužina tak rychle nehnědla, a uložit je do lednice. Pro oddálení zhnědnutí navíc můžete dužinu lehce pokapat citronovou šťávou. Jestliže se vám podařilo koupit avokádo už téměř zralé, případně ho máte po zrání s jablky v optimálním stavu, ale potřebujete ho uchovat ještě o kousek déle, ponořte je opatrně do skleněné mísy s vodou a vložte do lednice. Avokádo si v tomto prostředí udrží svou čerstvou strukturu i chuť po delší dobu.

 

Jak získat dokonale hygienickou toaletu?

 

Boj proti nechtěnému hmyzu

Ovoce a zelenina z obchodu nebo trhů mohou být občas domovem drobných broučků či mušek. Pokud vám vadí hmyz schovaný mezi listy salátu, nebo zalezlý v květenství brokolice, zkuste ovoce či zeleninu před použitím ponořit do mísy se studenou vodou, do které přidáte trochu vinného octa. Ocet povzbudí škůdce, aby vylezli na povrch, a vy je snadno zachytíte. Jemné omytí a následné opláchnutí čistou vodou pak zelenině ani ovoci rozhodně neuškodí.

Křehké listy udržíte déle čerstvé, když je po opláchnutí necháte dobře oschnout, zabalíte do papírové utěrky a vložíte do uzavíratelné nádoby. Přebytečná vlhkost se vsákne do utěrky. Zdroj: Pexels

Miska s vodou a co do ní patří

Kromě citrusů nebo již zralého avokáda můžete do misky s vodou vložit i bylinky s jemnějšími stonky, například mátu nebo koriandr. Jestliže se chystáte bylinky brzy spotřebovat, můžete skleničku nechat stát i na kuchyňské lince, kam dopadne trochu světla. Budou tak připravené k okamžitému použití a zůstanou déle svěží. Dbejte ale na to, aby voda nebyla teplá, a občas ji vyměňte, aby bylinky nezačaly zahnívat.

Péče o choulostivé listy: Polníček, saláty a bylinky

Křehké listové saláty a bylinky jako polníček, rukola, petržel či pažitka velmi rychle vadnou. Vlhkost je pro ně klíčová, avšak není vhodné je ukládat do lednice mokré a v uzavřené nádobě, kde by se mohly zapařit a začít hnít. Ideální je nejprve je pečlivě opláchnout a lehce osušit, poté je zabalit do mokré papírové utěrky a vložit do plastového či skleněného boxu. Vlhká utěrka pomůže udržet správné mikroklima a vaše saláty či bylinky zůstanou déle čerstvé a křehké.

 

Mechy vnesou nebývale příjemnou atmosféru do vašeho domova: Které vybrat a kam pro ně?

 

Znovuoživení povadlých ředkviček

Ředkvičky jsou chutné, šťavnaté a většina z nás je konzumuje pro jejich lehce pikantní chuť. Jenže někdy vám domů dorazí kousek, který už není zcela křupavý, nebo se vám prostě povadlé ředkvičky krčí v lednici. Nevyhazujte je hned do koše! Zkuste je na chvíli ponořit do velmi studené vody – ideálně s ledem – a nechat je tam alespoň 10 až 15 minut. Chladná voda pomůže ředkvičkám vrátit jejich pevnou strukturu a vy si je můžete vychutnat takřka jako čerstvě sklizené.

Když vám zůstanou přebytky bylinek a nechcete je nechat zbytečně zčernat či uschnout, zkuste je nasekat a vložit do formičky na led společně s trochou olivového oleje nebo vody. Následně kostky zamrazte. Při vaření pak stačí kostku jednoduše přidat do připravovaného jídla. Zdroj: Pexels

Správné uskladnění sýrů

Kuchyně mnoha z nás není kompletní bez alespoň jednoho druhu sýra. Aby si sýry uchovaly svou charakteristickou chuť a strukturu, je vhodné je zabalit do ubrousku povoskovaného včelím voskem. Tento tradiční a ekologický způsob balení umožní sýru dýchat, přičemž zároveň zabraňuje nadměrnému vysychání. Voskované ubrousky navíc můžete používat opakovaně, stačí je jemně opláchnout a osušit. U tvrdých sýrů můžete použít i čistou utěrku lehce navlhčenou osolenou vodou, která sýr ochrání před vysycháním zvenku a zároveň před vznikem plísní.

Jak na správné uskladnění rajčat

Rajčata jsou jednou z nejoblíbenějších druhů zeleniny (byť z botanického hlediska jde o ovoce). V běžné zimě se i v našich obchodech dají sehnat slušná rajčata, avšak jejich nejvyšší kvality dosáhnete v sezóně. Pokud koupíte větší množství najednou, pamatujte, že rajčata byste neměli uchovávat v lednici. Chlad totiž narušuje jejich typickou chuť a způsobuje jejich moučnatění. V pokojové teplotě na tmavším místě vám vydrží několik dnů bez ztráty kvality.

Klasický způsob urychlení zrání, kdy přidáte banán k avokádu do papírového sáčku, nemusíte používat jen s jablky. Banán také uvolňuje etylen a celý proces dozrávání dokáže ještě o trochu urychlit. Zdroj: Pixabay

Kořenová zelenina do písku

Možná si vzpomenete na rady babiček, které na chalupě či ve sklepě uchovávaly mrkev, petržel nebo celer v dřevěné bedničce zasypané pískem. Tato metoda vytváří mírně vlhké, ale zároveň vzdušné prostředí. Pokud máte sklep s nižší teplotou a možnost si takto skladování zařídit, zjistíte, že kořenová zelenina vydrží svěží celou zimu.

Zdroj info: Moderní kuchyně, Beze zbytků, Fresh Farms

 

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Příspěvek sdílený Home In Cube (@homeincube_cz)

 

 


You must be logged in to post a comment Login